Basso.fi

Ekoyrittäjä Kalle Määttä: "Tuoreesta puuvillasta tehty t-paita kuluttaa 2 700 litraa vettä"

16.10. 15:42 Basso

Rajasthan-Jodhpur-Sardar-Market-side-streets-Apr-2004-02

Basson aamun Ina Mikkola piipahti Elle Style Awardseilla, jossa ekologinen muotiteko -palkinnon voitti Pure Waste Textiles Oy. Yrityksen tekemisessä yhdistyy muotibisnes ja yritys muuttaa maailmaa puhtaammaksi.

”Mä olen enemmän oikeistaan bisneksen tekijä. Bisneksen kautta voi parantaa maailmaa, koska silloin maailman parantaminen tapahtuu sitä kautta, että yritys tekee voittoa myös sillä. Voiton tekeminen ei ole kaiken avain, vaan se, minne voi tehdä vaikutusta,” Pure Wasten johtaja Kalle Määttä sanoo.

Pure Wasten raaka-aineet kerätään kehräämöistä Kiinasta ja Intiasta. Näissä maissa leikkuujätettä käsitellään suurissa massoissa. Määttä kertoo, että heidän tuotteensa ovat täysin kierrätysmateriaalista tehtyjä. Hänen mukaansa yhden t-paidan tekemiseen tuoreesta puuvillasta menee vähintään 2 700 litraa vettä. Yhden puuvillakilon tekeminen vie 11 000 litraa.

”Esimerkiksi Aral-järvi on kuivunut, siis maailman neljänneksi suurin järvi on kuivunut! Ja hyvin pitkälti sen takia, että sillä alueella viljeltiin puuvillaa,” Määttä selittää.

Pure Waste käyttää teollisesti syntynyttä tekstiilijätettä, jota syntyy tuotannossa materiaalista noin 10-15 prosenttia.

”Me hyödynnetään tämä jäte ja tehdään siitä uutta lankaa ja uutta kangasta, josta me tehdään tuotteet. Me hyödynnetään jäte, joka muuten päätyisi täyttämään meidän kaatopaikkoja.”

Seuraava askel yritykselle on aloittaa toiminta siellä, missä vaatteita tehdään.

”Seuraava suuri askel on, että meidän pitää saada meidän oma tuotantolaitos toimintaan Intiassa. Missä jäte syntyy, me toimitaan siellä”, sanoo Määttä.

Mitä muuta kuin vettä Pure Waste säästää kierrättämällä? Mitä muita projekteja heillä on käynnissä? Kuuntele Soundcloudista.

 

 

 

Basso suosittelee