Basso.fi

Terapiakeskus Vastaamon toimitusjohtaja Ville Tapio: "Suomessa on yli 10 000 alle kolmekymppistä työkyvyttömyyseläkkeellä mielenterveysongelmien takia"

3.12. 17:30 Basso

IMG_4916

Masennus muuttaa ihmisen toimintakykyä ja tunnetiloja. Masennus voi piiloutua monenlaisten oireiden taakse. Omaa kehoaan ja mieltään tulisi kuunnella. Suomalaisten kansantauti ajaa vuosittain ihmisiä työkyvyttömiksi ja varhaiseläkkeelle. THL:n mukaan joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Sitä hoidetaan terapialla, lääkkeillä tai molemmilla. Harva kuitenkaan hakeutuu hakemaan apua ajoissa.

”Muutoksen pitäisi lähteä liikkeelle ihmisten käsityksistä terapiapalveluista, eli terapiapalvelut ovat myös mielenterveille ihmisille tarkoitettuja. Sen sijaan, että haudotaan ongelmia liian pitkään oman pään sisässä, jonka jälkeen masennus pääsee kroonistumaan ja vaikeutumaan. Tultaisiin aikaisemmassa vaiheessa keskustelemaan asiasta ammattilaisen kanssa, että ei kaadeta niitä läheisten ja työkavereiden niskaan, oireilla ja kipuilla heille”, psykoterapiakeskus Vastaamon toimitusjohtaja Ville Tapio kehottaa.

Vastaamo on yksityinen terapiakeskus, sinne voi hakeutua ilman lähetettä, eikä sinne pääsyä tarvitse jonottaa pitkiä aikoja. Ammattilaisen apu voi ennaltaehkäistä ongelmia, Tapion mukaan ennakointi on hyvää mielenterveyttä ylläpitävää ja edistävää.

Mielenterveyden hoitamisessa raha on usein ongelma. On helpompi tarjota muutama terapiakäynti ja masennuslääkkeet kouraan, kuin tuottaa vuosia kestävää psykoterapiaa. Julkisella puolella myös hoitoon pääsy on vaikeaa ja jonot ovat pitkät. Tapion mukaan asiaa täytyisi tarkastella pitkällä aikavälillä.

”Yleinen tietoisuus mielenterveyspalveluiden saatavuudesta ja ongelmista, ja kuinka laajoja ne on, on ollut tosi heikko koko kansantasolla”, Tapio sanoo ja lisää:

”Jos katsotaan alle kolmekymppisiä, meiltä löytyy yli 10 000 nuorta, jotka ovat työkyvyttömyyseläkkeellä mielenterveysongelmien takia.”

Jokainen tällainen nuori maksaa menetettyjen tulojen vuoksi yhteiskunnalle miljoona euroa koko elinkaarensa aikana. Terveyden ja hyvinvointilaitoksen (THL) tilastojen mukaan 20 prosenttia kansasta kärsii tällä hetkellä mielenterveysongelmista, koko kansasta 40 prosenttia koko elämänsä aikana. Niistä ihmisistä, jotka kärsivät psyykkisistäongelmista, vain alle puolet hakeutuvat hoitoon.

”Mutta niistäkin ihmisistä, jotka hakeutuvat palvelujen piiriin, alle puolet saa minkään näköistä, oikean tyyppistä erikoistunutta hoitoa”, Tapio toteaa.

Kuinka helposti apua saa? Mistä sitä pitäisi lähteä hakemaan? Kuinka paljon terapiakuntoutus maksaa? Mistä rahat mielenterveysongelmien hoitoon? Mitä mieltä Ville Tapio on lääkehoidosta? Kuuntele koko haastattelu Soundcloudista.

 

Basso suosittelee