Basso.fi

Sijoitusasiantuntija Pasi Havia: "Kuka tahansa voi ruveta sijoittajaksi"

29.4. 16:48 Basso

Onko kymppi paljon vai vähän? Sijoitusasiantuntija Pasi Havian mielestä riittävästi. Sijoittamisessa alkuun pääsee siis jo pienelläkin summalla, mutta saadakseen käärittyä kunnon voitot, vaaditaan aikaa.
”Siinä tapahtuu vähän tämmönen lumipalloefekti, että kun sä pyörität lumipalloa niin aluks tuntuu, ettei se millään kasva kokoa, mutta ku sä oot heittäny sata kiekkaa ympäri niin sen jälkeen ku sä yhden kiekan teet ni se kasvaa sitä lumimassaa ihan älyttömästi”, Havia kuvailee.

Sanonta ”aika on rahaa” pätee siis erityisesti sijoittamisessa.

Inan aamussa vieraillut Havia pitää suosittua Kohti taloudellista riippumattomuutta -blogia, mutta nyt hän on myös kirjoittanut kirjan ’Erilainen ote omaan talouteen – vapaus, onni ja hyvä elämä’ yhdessä startup -yrittäjä Ville Lappalaisen ja sijoittaja-bloggaaja  Antti Rinta-Loppin kanssa. Tuoreen kirjan keskeinen viesti on, että kuka tahansa voi saavuttaa taloudellisen tasapainon, ja siirtää taloushuolet syrjään. Kirja eroaa aiemmin kirjotetuista talousopuksista siten, että siihen on yhdistetty säästö- ja sijoitusneuvoja, kun useimmat oppaat keskittyvät vain jompaan kumpaan. Lisäksi myös henkinen ja psykologinen aspekti on käsittelyssä. Kirjoittajien mukaan ammattijargonia ei ole luvassa, joten kirjan luulisi siis kelpaavan talousneitsyillekin.

Havialla itsellään on kunnianhimoiset suunnitelmat oman talouden suhteen. Hän aikoo saavuttaa täyden taloudellisen riippumattomuuden –  ja on siinä hyvin jo onnistunutkin. Mutta oli tavoitteet pienet tai suureet, niin Havian sanoin kenestä tahansa on sijoittajaksi. Sijoittaminen ei hänen mukaansa vaadi erityistaitoja, vaikka ”passivinen indeksirahasto” kuulostaisikin aluksi heprealta.

Havia muistuttaa sijoitussuunnitelman olevan keskeisessä asemassa sijoittamisen alkuvaiheessa.
”Hyvä tiedostaa mitä sillä sijottamisella tavoittelee, onko ideana ulkomaanreissu, säästääkö jotain kulkuvälinettä varten vai pitääkö esimerkiksi vuoden tai parin vapaata töistä”, Havia ohjeistaa.

Mutta mitä tarkemmin ottaen sijoitussuunnitelman kannattaa pitää sisällään? Entä mitä muita vinkkejä Havia antaa siihen, että sitä rahaa jäisi vähän enemmänkin takataskuun? Tämä selviää aamun podcastista:

Basso suosittelee