Basso.fi

Räppäri Gettomasa: "En suostuisi räppäämään ryyppäämisestä, bilettämisestä tai huumeiden vetämisestä"

18.12. 12:11 Basso

gettomasa_art

”Kunhan sisältö pysyy samana, niin se on mulle tärkein juttu”, räppäri Gettomasa tiivistää periaatteensa liittyen musiikkiinsa ja siihen, saako siihen muut kajota.

”Koska musiikki musiikkina.”

Gettomasa, oikealta nimeltään Aleksi Lehikoinen, voitti Suomiräpin SM mestaruuden vuonna 2012. Hänen debyyttialbuminsa Vellamo LP ilmestyi tämän vuoden toukokuussa. Hänen viimeisin singlensä on nimeltään Kuulokkeet.

”Kämppikseni sanoi mulle, että ’sun pitäisi ehkä räppää jostain sulle tärkeästä esineestä, sä et ole vielä tehnyt sellaista biisiä. Räppää kuulokkeista!’. Mietin asiaa viistoista sekuntia, ja sitten mä keksin sen kertsin”, Gettomasa kertoo Kuulokkeet kappaleen synnystä.

Kuulokkeet tulee olemaan myös Gettomasan tulevalla albumilla. Hän kertoo, että albumikokonaisuudet syntyvät kappale kerrallaan; ensin tehdään single, siitä musiikkivideo, se isketään ulos, ja kun kappaleita on tarpeeksi kasassa, niin niistä julkaistaan albumikokonaisuus. Vaikka prosessi albumikokonaisuuksien taustalla ei vaikuta erityisen suunnitelmalliselta, niin Gettomasa on kuitenkin hyvin järjestelmällinen ja tekninen lyyrikko.

”Mä oon tosi hidas kirjoittaja. Ehkä parhaimmillaan mä oon kirjoittanut yhtä kappaletta – en nyt tietenkään yhtäjaksoisesti – kymmenen kuukautta”, hän myöntää.

”Mä vaadin iteltäni siinä kirjoittaessa jotenkin niin paljon, että mulla on semmoiset tietyt standardit:  Tässä tulee olla tän verran vähintään riimejä, tän pitää olla vähintään näin nokkela. Sitten mä vain yritän kirjoittaa paljon laineja, myöhemmin mä katon puolet niistä; puolet otan pois, sitten otan toisen puoliskon, ja ajattelen ’ok, puolet näistä on hyviä’, mutta nää puolet vaatii vielä hiomista, ja sitten mä vielä hinkkaan niitä. — Monet pystyvät kyllä tekemään monimutkaisia riimejä, mut sitten siinä ei välttämättä sanota yhtään mitään. Mä koetan tasapainottaa sen mukaan. Se on meitsin tyyli.”

Monille räppäreille on tyypillistä paikkakuntaylpeys. Tämä kuuluu myös Vellamosta kotoisin olevan Gettomasan tuotannossa. Mistä tämä johtuu?

”Varmaan se on vain tarttunut räpin kuuntelusta. Sitä apinoi niin paljon sitä jenkkihommaa; koko elämän kuullut vain sitä, että jotkut huutelee vain jotain Comptonia ja Brooklynia, niin sitten sitä haluaa itekin huudella ’Vellamo, me tehään se!'”, hän toteaa.

Hän myöntää suoraan, että rahan avulla hän olisi varmasti valmis neuvottelemaan ja joustamaan esimerkiksi oikeuksista musiikkiinsa, mutta taiteellisesta vapaudesta hän ei suostu joustamaan. Hän toteaa, että esimerkiksi biletysystävällisen räpin tekeminen ei ole yhtään hänen juttunsa.

”Varmaan joku sellainen kauhee ryyppäämis- tai biletysbiisi tai sellainen huumeidenvetobiisi on sellainen, mistä en suostuisi räppäämään. Mä en ole niin bilejätkä. Mä en koe sellaista yhtään omakseni, joten siitä mä en varmaan pystyisi räppäämään.”

Miksi ryyppäysbiisit tuntuvat vetoavan suomalaisiin Gettomasan mukaan? Entä mikä on hänen kantansa rahan valtaan? Kuuntele koko haastattelu Soundcloudista.

Basso suosittelee