Basso.fi

Paleface tekemässä räppärin käsikirjaa

5.4. 16:40 Toimitus

Karri Paleface Miettinen kävi perjantaina 29.3 Hikisen Iltapäivän vieraana puhumassa tuoreesta Petty Pilgrimsin kanssa tehdystä kappaleesta Surun Suuren Sieluun Sain sekä kertomassa 24. toukokuuta ilmestyvästä kirjastaan; Kolmetoista kertaa kovempi – räppärin käsikirja, jonka nimi nostaa hattua Solosen ja Kosolan kappaleelle.

Surun suuren sieluun sain on Petty Pilgrimsin kanssa yhteistyössä tehty kappale, joka käsittelee synkkiä aiheita positiivisuuden kautta. ”Onhan se totta että meidän instagram- ja facebook-fiidit on täynnä huonoja uutisia, lehdet on täynnä huonoja uutisia, media kertoo lähinnä kaikkee ahdistavaa ja vittumaista niin sit pitää jo jollain tavalla muistaa pysyy valon puolella ja yrittää silleen tietoisestikin välttää sitä negatiivisuutta ja tää uusi kappale vähän humoristisesti vitsailee tällä ajatuksella”. Idea kappaleeseen syntyi kun Paleface kuuli matkalla mökille Petty Pilgrimsin levyltä kappaleen Surun suuren sieluun sain, joka on versiointi vanhasta amerikkalaisesta kansansävelmästä Man of Constant Sorrow.

Haastattelussa muistellaan Helsinki Shangri-la-levyä ja kuinka siitä tulee ensi vuonna kuluneeksi 10 vuotta. Levy oli Palefacen uralla käännekohta, joka muutti kaiken. Sinkkukappale Helsinki Shangri-la oli alunperin bileissä soitettu biisi, joka tehtiin 2008 mini-jytkyn jälkimainingeissa ja kulki alunperin nimellä ”perussuomalaisten jenkka”. Levyn sinkkukappaleita valitessa he eivät olisi keksineet julkaista Helsinki Shangri-la-kappaletta sinkkuna, ilman Timo Kuoppalan ehdotusta.

”Pointti oli siinä biisissä lyhyesti se, että ku Steen1:llä oli se Varasta Pomolta-levy, niin siinä oli alussa hardcore punk-biisi. Vitsi oli siis siinä, että jos räppi fani ostaa Stenkan levyn, menee himaan ja laittaa sen soimaan eikä tuukkaan räppiä vaan hardcore punkkia. Mulla oli tällainen biisi mitä mä olin soitellu iät ja ajat, mä olin tehny sen 2008 sen pienet jytkyn jälkeen ja mä kutsuin sitä nimellä perussuomalaisten jenkka. Soittelin sitä jossain bileissä ja se oli vaan biisi joka oli olemassa. Sit ku me tehtiin sitä Helsinki Shangrila levyä niin heräs ajatus että hei tehdään niinku Stenkka, että räppi fani menee ostamaan räppi levyn, laittaa sen himassa soimaan ja ei tuukkaan räppiä vaan kuplettia ja sen piti olla levyn avaava tunnelma pala vaan”

Haastattelussa Paleface myös kertoo tällä hetkellä taitossa olevasta kirjastaan; Kolmetoista kertaa kovempi – räppärin käsikirja.

Paleface kertoo kirjan olevan ensimmäinen räppien kirjoittamiseen ja räppäämisen tekniikkaan pureutuva kirja, joka pitää sisällään laajasti informatiivista tietoa moniäänisestä Suomiräpistä, jossa omaa näkemystään on kertomassa yli 70 räppäriä. Kirjassa perehdytään mm. räppäystekniikoihin ja räpin maailmankuvaan. Puhutaan monimuotoutuvasta Suomesta, josta mm. Ville Valoton on kertomassa transräppärin näkökulmasta sekä naisräppärit kertomassa miksi heitä kutsutaan edelleen naisräppäreiksi. Artistit laidasta laitaan Elastisesta Gettomasaan ja JVG:stä Alamaahan kertovat miksi ovat tehneet asiat niin kuin ovat. Kirjaa Palefacen kanssa on ollut tekemässä muun muassa Madventures-kirjoista tuttu tietokirjailija Esa Salminen.

Kuuntele koko haastattelu alta!

 

Basso suosittelee