Basso

”Mä ajattelin, et miks helvetissä sit somessa ei oo tehty mitään” – Tuomari Nurmio kertoo, mistä Kalevalafest – hanke sai alkunsa

4.12. 15:23 Toimitus

Tuomari Nurmio oli Hikisessä Iltapäivässä keskustelemassa Kalevalafest – hankkeestaan yhteistyössä Juha Hurmeen kanssa. Kalevala – hankkeen tavoitteena on uudistaa ja monitaiteellistaa kansanperinnettä.

Projekti sai alkunsa sattumalta. Tuomari Nurmio sai ajatuksen lukiessaan Iltalehden juttua J.R.R . Tolkienin ”Story of Kullervo” – tarinasta. Miksei Kalevalaa, isoa kansainvälistä brändiä, ole kehitetty eteenpäin, esimerkiksi brändätty turisteille. Kalevala on jäänyt tutkijoiden arkistoihin. Nurmio tapasi Juha Hurmeen ohimennen ja ehdotti ideana Kalevalan tutkimista, johon Hurme tuli innokaasti mukaan.

Kalevala – hanke tuli juuri oikeaan aikaan, sillä se oli kuin jatkoa Hurmeen ”Niemi” – kirjalle. ”Mä en usko mihinkään johdatuksiin, mutta se fiilis oli että tää tuli just saatana oikeella hetkellä”.

Kalevala elävänä ja kuolleena – kokoelmalevy ilmestyi aiemmin tänä syksynä. Kokoelmalevystä löytyy usean eri artistin tulkintoja.

Kuuntele Tuomari Nurmion haastattelu kokonaisuudessaan ohessa.

Basso suosittelee