302 Found

302 Found


nginx/1.8.0

Pentti Linkola

Viestiketju osiossa 'Ajankohtaista' , käynnistäjänä Rippa, 27.03.2008.

 1. Rippa

  Rippa 4. leveliläinen

  Viestejä:
  15,465
  Saadut kiitokset:
  314
  Aktiivisuuspisteet:
  16,071
  Liittynyt:
  04.01.2002
  Tuli tuossa taas luettua herran Johdatus 1990-luvun ajatteluun, Wikipedian esittely:
  _______________________________________
  Kaarlo Pentti Linkola (s. 7. joulukuuta 1932 Helsinki) on tunnettu radikaali suomalainen ympäristöfilosofi, toisinajattelija, kehityskriitikko, luonnonsuojelija, ornitologi, kalastaja ja esseisti. Linkola on kirjoittanut paljon ja on Suomen tunnetuin syväekologisen ajattelusuuntauksen edustaja. Hänen pääelinkeinonsa on kalastus.

  Maapallon suojelu

  Linkolan luomien käsitysten ja näiden tulkintojen kokonaisuutta on nimitetty joskus linkolalaisuudeksi. Linkolalaisuus usein pelkistyy siihen ajatukseen, että ihmisten määrää olisi syytä vähentää nopeasti ja rajusti luonnon kestokyvyn turvaamiseksi. Vain harva kannattaa kaikkia Linkolan mielipiteitä. Linkola on itse sanonut, ettei ole linkolalainen.

  Linkolan ajattelun lähtökohta on, että ihmiskunnan elämä nykyisellä tavalla johtaa elinkelpoisen maapallon tuhoutumiseen. Hänen mukaansa elämän säilyttäminen edellyttää paluuta maatalousyhteiskuntaan ja luontaistalouteen ja ihmisten määrän radikaalin vähentämisen. Pahimpina ongelmina Linkola näkee väestöräjähdyksen ja ihmisen pohjattoman ahneuden materiaalisen ylellisyyden perään. Linkola ei usko uusien tekniikoiden tai tieteen tuovan ratkaisuja maailman ongelmaan, vaan ainoana totaalisena ratkaisuna on väestökasvun ja ympäristön kuormittamisen rajoittaminen ilman kompromisseja. Linkola korostaa kirjoituksissaan, että maapallon suojelun tulisi olla kaiken inhimillisen toiminnan ehdoton lähtökohta. Hänen mukaansa on mahdotonta ajatella kulttuuria tai taloutta, jos elämän jatkumisen edellytykset on tuhottu.

  Vihreän liikkeen alkuaikoina Linkolakin oli mukana toiminnassa, muun muassa Koijärven protestissa. Pian radikaaleja mielipiteitä liikkeen kehittämisestä esittänyt Linkola kuitenkin erkani vihreiden enemmistön valitsemalta polulta eikä ollut enää mukana, kun Vihreä liitto puolueena perustettiin. Suoraan toimintaan Linkola on osallistunut myöhemminkin. Vuonna 1995 Linkola perusti Luonnonperintösäätiön, jonka tarkoituksena on ostaa metsää luonnonsuojelualueiksi.

  Yhteiskunnallinen ajattelu

  Filosofina Linkolaa voisi kuvata biosentristiseksi empiristiksi.lähde? Sosiologi Kauko Kämäräinen on määritellyt Linkolan "ulkososiaaliseksi". Ajattelussaan Linkola vaatii ihmistä palaamaan kapeampaan ekologiseen lokeroon siirtymällä takaisin matalampaan elintasoon sekä hylkäämällä modernin teknologian ja edistysuskon. Väestönkasvu on Linkolan mielestä suurin uhka elämän jatkumiselle, ja hän onkin toistuvasti esittänyt pidäkkeettömän kannatuksensa muun muassa terrorismille aina syyskuun 11. päivän terrori-iskuista Unabomberiin, samoin muun muassa suurkaupunkien vesijohtoverkkojen myrkyttämiselle. Myös lukuisia ihmisiä tappavia tautiepidemioita varsinkin pahimmista liikaväestöongelmista kärsivissä kehitysmaissa Linkola pitäisi myönteisinä. Totalitarismia ja liikaväestön joukkotuhoamista kannattavaa Linkolaa on luonnehdittu ekofasistiksi.

  Linkolan suhtautuminen sotaan on ollut vaihteleva. 1960-luvulla hän kannatti pasifismia, mutta on sittemmin puhunut sodan väestöävähentävästä vaikutuksesta. Kuitenkin kirjassaan Voisiko elämä voittaa (2004) Linkola kirjoittaa, että ei usko sotien ratkaisevan liikaväestön ongelmaa. Hän on kirjoittanut, että vaikka syntyvyys laskee ja talous kärsii sodan aikana, alkaa sodan jälkeen yleensä sitäkin pahempi nousukausi, koska sodissa kuolee lähinnä miehiä ja yksikin henkiin jäänyt mies riittää hedelmöittämään vaikka kaikki sodan aikana varjellut hedelmällisessä iässä olevat naiset. Hän sanoo, että sotien luonteiden pitäisi muuttua siten, että "nuoria naaraita" ja lapsia kuolisi pääasiallisesti "nuorten urosten" sijaan ja että tämä auttaisi väestöräjähdykseen.
  _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
  Turun ylioppilaslehti:

  “Nälkäpäiväkeräykseen ei kukaan maailmantilasta huolestunut anna rahaa”, Linkola tiivistää.
  “Toisesta maailmansodasta puhutaan valtavana onnettomuutena, sillä yli 50 miljoonaa ihmistä sai surmansa. Luku vastaa kuitenkin vain kahdeksan kuukauden väestönkasvua. Maailmansota oli vain yhden palstan pikku uutinen, mitäton kahakka Euroopassa.”
  “Talouskasvu on noussut tärkeimmäksi asiaksi, vaikka pitäisi huolehtia ihmisten toimeentulosta ja elinkeinojen ylläpitämisestä. Ekologit ovat vuosikymmeniä tolkuttaneet, että rajaton kasvu rajallisessa tilassa on mahdottomuus, mutta päättäjät eivät sitä tajua.”
  “Ihmisoikeudet = kuolemantuomio luomakun­nal­le.”

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Pentti_Linkola
  http://tyl.utu.fi/vanha/2002/17/uusi_sivu_1.htm
  http://www.penttilinkola.com/

  Kirjat:
  Unelmat paremmasta maailmasta 1990
  Toisinajattelijan päiväkirjasta 1979
  Johdatus 1990-luvun ajatteluun 1989
  Voisiko elämä voittaa 2004

  _____________________________________________
  Mitäs mieltä jengi on miehestä ja hänen ajatuksistaan? Liian äärimmäistä?
  Ihmiskeskeisellä ajattelulla ei elämä säily kovinkaan pitkään tällä pallolla. Onko yksilön vapauksien ja kulutuksen määrän pakollinen supistaminen ylivoimaista toteuttaa?
   
 2. pappa_smurffi

  pappa_smurffi Rekisteröitymätön

  Liittynyt:
  tehdään kaikki joukkoitsemurha säästetään pallo! itehän hämäisin taktisesti 123 einyt kai ...

  onhan tonkin äijän puheissa paljon "oikeeta" läppää. mutta en mä nyt kaikkea ymmärrä,mutta toisaalta en ymmärrä aina edes omia motiivejani.
  mutta toisaalta mitä vähän olen lueskellu noita sen juttuja niin onhan se ihan vitun yössä! miksei se tapa itteään ,jos se kelaa niinku se kelaa?
   
 3. iinu

  iinu Rekisteröitymätön

  Liittynyt:
  No on miehellä mielipiteet :thumbup: Ihmettelen samaa, jos se "inhoaa" ihmisiä ja niiden toimintaa niin paljon että toivoisi jotain vesijohtoverkkojen myrkyttämistä, miksi se ei vaan päästä itseään päiviltä?
   
 4. Feyot

  Feyot Rekisteröitymätön

  Liittynyt:
  Olikohan tsunamin vai jonkun toisen katastrofin jälkeen, kun Linkolalta kysyttiin uutisissa miltä nyt tuntuu:

  - No hyvältähän se tuntuu :)
   
 5. pappa_smurffi

  pappa_smurffi Rekisteröitymätön

  Liittynyt:
  mä suosittelisin "myrkyks" lsdkaksfemmaa. pari kertaa vuodessa niin hysteria vois loppua.
   
 6. iinu

  iinu Rekisteröitymätön

  Liittynyt:
  Nyt voisi jo sanoa että Pentti hei mitä vittua oikeesti.
   
 7. buska

  buska 4. leveliläinen

  Viestejä:
  2,516
  Saadut kiitokset:
  99
  Aktiivisuuspisteet:
  7,996
  Liittynyt:
  13.03.2007
  Mikäs tässä laittaa mietteliääksi?
   
 8. iinu

  iinu Rekisteröitymätön

  Liittynyt:
  Se että kopioin tuohon väärän tekstin :thumbup:
   
 9. Oddo

  Oddo Rekisteröitymätön

  Liittynyt:
  Suurin ongelma Linkolan jutuissa taitaa olla, että ne kärjistykset herättää niin voimakkaita tunteita ettei ihmiset suostu keskustelemaan esimerkiksi väestön rajoittamisesta tosissaan.
  Kuitenkin kaverilla on helvetin järkeviäkin ajatuksia ja huomautuksia tästä maailmasta, suosittelen perehtymään.

  Niin ja se itsemurha. Linkola perustelee sen niin, että uskoo ja toivoo saavansa vielä muutaman ajattelutavan muuttumaan, lopettamaan materialistisen ajattelutavan joiltain ja sitä rataa. Tarkempi selitys löytyy kirjoista.

  Voisiko elämä voittaa 2004

  Loistava kirja! Muutti kyllä ainakin mun ajattelua aika radikaalisti.
  Tyylinä, kuten Linkolalla yleensä, toi pientä toivoa on vielä -pessimismi toimii!
   
 10. Anonymous

  Anonymous Rekisteröitymätön

  Liittynyt:
  huonoa sarkasmia.
   
 11. salumi

  salumi Rekisteröitymätön

  Liittynyt:
  ite en oo perehtyny äijän juttuihin juurikaan, mutta on sillä joku järki siellä pohjalla. ja kyseessä on kuitenkin filosofia. tuskin äijä olis jonku joukkoitsemurhan kannalla ja epäilen ton tsunami-kommentinkin olevan legendaa tai vääristeltyä/kärjistettyä totuutta.

  jäbällähän on vaimonsa (vai onko jo eronnu?) kanssa kaks lasta -- lapset tulevat vanhempiensa "tilalle", eikä väkiluku kasva.
   
 12. pappa_smurffi

  pappa_smurffi Rekisteröitymätön

  Liittynyt:
  sarkasmia?
   
 13. Laskimatti

  Laskimatti Rekisteröitymätön

  Liittynyt:
  Linkolahan tykkää myös provosoida - ehkä osittain vain saavuttaakseen julkisuutta.

  Olen lukenut Linkolan "Voiko elämä voittaa?"-kirjan, joka on siis kokoelma miehen Hesarissa ja puunhalaajalehti Elonkehässä julkaisemista kirjoituksista. Osa on ihan hyviäkin. Tykkään tavasta, jolla hän arvostelee luonnon resursoimista (metsä)teollisuuden tarpeisiin. Myös spekulaatiot teollisuusmetsien puuntuotto- ja hiilidioksidinsitomiskyvystä olivat ihan mielenkiintoista luettavaa.

  Mieshän on myös täysi ekofasisti. Demokratia ei voi toimia ja Linkola ehdottaakin varsin natsivaikutteista yhteiskuntaa, jossa vain parhailla olisi edes mahdollisuus lisääntyä.

  Tekisi mieli muuten tutustua myös Arne Naessin kirjoituksiin. Hän on sentään filosfina Linkolaa huomattavasti arvostetumpi, mutta niin ikään ns. syväekologisen suuntauksen kannattaja.
   
 14. salumi

  salumi Rekisteröitymätön

  Liittynyt:
  juuri näin. piti itekki sanoa, mut jotenki ei vaan tullu ulos (noin selkeesti). : D
   
 15. Rippa

  Rippa 4. leveliläinen

  Viestejä:
  15,465
  Saadut kiitokset:
  314
  Aktiivisuuspisteet:
  16,071
  Liittynyt:
  04.01.2002
  Aivan, luonnon ja ihmiskunnan selviytymisen kannalta pitäisi tehdä radikaaleja ratkaisuja, tai olisi pitänyt tehdä vuosikymmeniä sitten. Kristillis-humanistisen aivopesun takia jengillä on laput silmillä ja korvat tukossa kun aletaan puhumaan kovista faktoista ja maailmasta kaikessa raadollisuudessaan kuin se on. Kaikkea hurskasta maailmanparannusta, luonnonsuojelua ja ekotekoja harrastetaan, kunhan se vain ei rajoita ihmisen elämää millään tavoin. Miten tällä tavalla saadaan aikaan yhtään mitään?
   
 16. rookie

  rookie 1. leveliläinen Basso DJ

  Viestejä:
  7,774
  Saadut kiitokset:
  5
  Aktiivisuuspisteet:
  921
  Liittynyt:
  05.02.2004
  Eli siis maailmaa liikaa kuluttavilta länkkäreiltä henki pois ja valta ja pallo vielä jäljellä oleville alkuperäiskansoille, jotka elävät ns. luonnon kanssa eivätkä luonnosta? Njoo.
   
 17. Rippa

  Rippa 4. leveliläinen

  Viestejä:
  15,465
  Saadut kiitokset:
  314
  Aktiivisuuspisteet:
  16,071
  Liittynyt:
  04.01.2002
  ^No toi olisi kylmällä järjellä ajateltuna paras keino. Länsimaalaiset ovat vallan kahvassa

  Kasvissyönti, luomun suosiminen, kierrättäminen, sähkön säästäminen jne. on aivopesua, vaikutus on sama kuin kävisit teippaamassa laastarin lähimmän tehtaan seinään ja miettisit että "kyllä tää tällä paranee!" Tällä vedotaan vain ihmisen syyllisyydentuntoon, saa itselleen hieman paremman olon toimimalla "ekologisesti", pitää katsella taas maailmaa vähän isomassa mittakaavassa.

  Radikaalimpiin keinoihin siirtyminen vaikuttaa epätodennäköiseltä, mutta vain niin saataisiin aikaan konkreettista tulosta. Linkolankin tapauksessa hänen ajamaansa/esiintuomaa asiaa kauhistellaan pikkusieluisten samarialaisten puolelta ja yritetään hädissään vähätellä ja mustamaalata. Haha! Ei mitään järkeä

  Shoot the messenger
   
 18. Anonymous

  Anonymous Rekisteröitymätön

  Liittynyt:
  Onhan Pentillä paljon sanottavaa ja hienojakin ajatuksia mut ei noita kirjoja ilman kritiikkiä voi lukea mitenkään niinkuin ei paljoa muutakaan. Mua kiehtoo ne ihmiset joiden kanssa oon puhunut Pentistä ja jotka ovat intoilleet lapsellisen fanituksen kaltaisesti. U is for Utopia. Ei tässä vaiheessa vihreiden äänestäjä, hippi, aktivisti, porvari, kokoomuksen äänestäjä tai kukaan muukaan oo jättääs kaupunkia taakse ja lähtees metsään pienyhteisöön viljelemään. Kuka veis sukulaisiansa tai ystäviänsä Spockmaisesti kylmällä logiikalla saunan taakse tai johonkin leirille ku Pentti sanoi et näin ku tekee ni kaikilla paremmilla ihmisillä on sit nättiä? Kristillis-humanistisesta aivopesusta ei oo paljoo sanottavaa. Jotenkin vois kuvitella et humanistit tulee ihmisten kanssa toimeen paremmin ja yhdessä kehitellä ratkaisuja ku misantropiaa sairastavat.
   
 19. rookie

  rookie 1. leveliläinen Basso DJ

  Viestejä:
  7,774
  Saadut kiitokset:
  5
  Aktiivisuuspisteet:
  921
  Liittynyt:
  05.02.2004
  Haha. Mua naurattaa se, että Linkolan läppien kannattavat lukevat lähes poikkeuksetta itsensä tämän säilytettävän arvoisen "parhaimmiston" joukkoon. What makes u so special baby?

  Edit. Sun pitäis kuolla pois, mut mun ei, koska mä kerroin tän sulle ja mun pitää kertoa tää vielä muille. C'moon. I smell bullshit.
   
 20. BlogeKLMDRM

  BlogeKLMDRM 0. leveliläinen

  Viestejä:
  1,875
  Saadut kiitokset:
  0
  Aktiivisuuspisteet:
  0
  Liittynyt:
  06.04.2006
  ^ siinä tulikin pähkinänkuoressa se, mitä olin postaamassa. "Kaikki muut joo, mutta minä en!"