302 Found

302 Found


nginx/1.8.0

Musiikin teoria ja sämplääminen

Viestiketju osiossa 'Musiikin tuottaminen' , käynnistäjänä kmpaa, 18.09.2017.

 1. kmpaa

  kmpaa 1. leveliläinen

  Viestejä:
  27
  Saadut kiitokset:
  3
  Aktiivisuuspisteet:
  121
  Liittynyt:
  11.07.2014
  Hei,

  Mitkä asiat pitää ottaa huomioon kun sämplejä käyttää ja laittaa niitä sämplejä monta erilaista päällekkäin?

  Sen tiedän että pitää tietää relatiiviset skaalat ja sen että mollissa ja duurissa on aina kaks eri skaalaa jotka ovat lähes sama, esim. f molli ja c molli on lähes sama.

  Mitä esimerkiksi teen intervalleilla kun yritän yhdistää sämplejä? ei välttämättä mitää mutta tuntuu vaan siltä että en todellakaan tiedä kaikkea musiikin teorista mitä minun ehkä pitäisi tietää että saan sämplet yhdistettyä. Joku amerikkalinen puhui joskus priimasta skaalassa ( olikohan näin ) ja siitä että kuinka voi etsi muitakin skaaloja jotka täydentävät base laini sämplejä mutta en kyllä ymmärtänyt mitää koska en tiedä asiasta.

  En vain tiedä mitä haen musiikin teorissa joten voisiko joku ohjata minut oikealle tielle?

  Kiitos!
   
 2. Nikusen_Ile

  Nikusen_Ile 4. leveliläinen

  Viestejä:
  407
  Saadut kiitokset:
  1
  Aktiivisuuspisteet:
  11,371
  Liittynyt:
  23.04.2002
  Moro!

  Ite teen biittini nykysin ainoastaan säveltämällä, koska se antaa ikään ku täydellisen vapauden tehä mitä haluaa. Ei oo siis sen sämplen rajoissa, eikä tarvi vaivata päätään, että löytyykö hyvä sämple, saako hyvästä sämplestä lopulta hyvän biitin ja saako sen oheen toimivat bassolinjat sun muut härpäkkeet. Ei muuta ku tyhjä projekti auki ja kiipparilla ettimään melodioita. :) Eli säveltämistä suosittelen sullekin, sitä kautta tulee väkisin opittua musiikin teoriaa, ku joutuu vähän opiskelemaan, jos tosissaan haluaa saaha hyviä melodioita ja sointukulkuja aikaseksi.

  Jos kuitenkin haluat sämplätä, tee näin:

  Pyri käyttämään vaan yhtä sämpleä tai jos käytät useampaa, niin ota ne samasta biisistä. Useammassa, eri lähteestä hunkituissa sämpleissä ku on se huono juttu, että ne on todennäkösesti eri sävellajissa, jollon niissä on keskenään riitasointusia säveliä eikä ne välttämättä sovi yhteen. Kun taas samassa biisissä on yleensä yks sävellaji (jos ei oo modulaatioita), jollon ei tarvi huolehtia yhteensopivista nuoteista.

  Sitten, selvitä sämplen sävellaji. Se voi olla vähän hankalaa asiaan perehtymättömälle, mutta auttaa huomattavasti bassolinjojen ja muitten sämplen päälle sävellettyjen melodioiden tekemisessä. Sävellä sen melodia vaikka perus midipianolla sen sämplen päälle, niin näät mitä säveliä siinä sämplessä on. Tämä vaatii vähän nuottikorvaa, mutta seki kehittyy ja samojen sävelien löytäminen helpottuu kokoajan.

  Sitten käytä apuna vaikka tätä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Sävellaji kohdasta "Etumerkintä". Riippuen sävellajista, säveliä voi olla joko ylennetty tai alennettu, eli soitettu pianon mustilla koskettimilla. Kato mikä sävellaji on kyseessä sämplen ylennettyjen ja alennettujen sävelten perusteella. Esim. jos sämplessä soi sävelten E, A ja H "alla" olevat mustat koskettimet, sävellaji on ehkä C-molli (tai Eb-duuri), koska noiden sävellajien alennetut sävelet on Eb, Ab ja Bb. Jos noiden alennettujen sävelten lisäksi sämplessä on vielä sävel Db, niin sillon kyseessä voi olla F-molli (tai Ab-duuri).

  Sitten, kun sulla on sävellaji tiedossa, niin kato, mitkä on ko. sävellajin perussoinnut. Esim. C-mollin ja Eb-duurin perus kolmisoinnut on Cm, Ddim, Eb, Fm, Gm (usein myös G), Ab ja Bb. Aika todennäkösesti siinä samplessa on sointukulku, joka on tehty noilla soinnuilla. Jos ei, niin onnea nuottikorvan kanssa. :D

  Sitten voit sämplen bassosävelten perusteella saada selville, mikä sointukulku sämplessä on. Bassosävel ku on monesti sama ku soinnun pohjasävel, eli jos sämplen bassosävelet ois C, F, G ja C, niiden soinnut ois Cm, Fm, Gm (usein myös G) ja C. Noiden sointujen sävelillä voit sitten säveltää sämplen päälle siihen sopivan oman bassolinjan ja muuta härttöä, esim. gängstäininää tai vaikka pianokompin tai ihan mitä vaan.

  Tai, niin ku sanoin jo alussa: opettele säveltämään alusta loppuun. Säästyt isolta vaivalta. :)

  Ja jos joku on epäselvää, niin kysy toki!
   
  HeikkiJoy kiitti tästä.