302 Found

302 Found


nginx/1.8.0

Helmiä teinijuttuja

Viestiketju osiossa 'Ajankohtaista' , käynnistäjänä Guest, 29.05.2002.

 1. Guest

  Guest Rekisteröitymätön

  Liittynyt:
  Pakko harjoittaa seksuaalista kanssakäymistä välimerkin kanssa, mutta mä oon käsittäny et 13-19 vuotiaat on teinejä. Tietoni perustuu englannin kieleen eli kaikki iät joiden lukusanat loppuvat teen-päätteeseeseen, thirteen.......nineteen. Näin olen asian ymmärtänyt.
   
 2. inni

  inni 4. leveliläinen

  Viestejä:
  2,471
  Saadut kiitokset:
  1
  Aktiivisuuspisteet:
  11,871
  Liittynyt:
  09.01.2002
  Helsingin Sanomien "kieli-ikkuna", Kulttuuri - Tiistaina 19. lokakuuta 1999
  Taru Kolehmainen

  "Teinit tulevat taas

  KIELEN MUUTTUMINEN on paljolti sanojen muuttumista. Suhteellisen vakiintuneena pysyvän sanaston lisäksi on sanoja, joita tulee ja menee - ja joskus jopa tulee uudelleen. Hyvä esimerkki on teini, jota parin vuosikymmenen unohduksen jälkeen on alkanut taas kuulua ja näkyä yhä useammin, ensin ehkä vähän ujostellen, mutta nyt jo aivan asiallisissa yhteyksissä. Puhutaan teinimuodista, teinifilmeistä, teinimusiikista, teinitähdistä, jopa teiniäideistä.
  Television lastenlaulukilpailussa oli viime kesänä ensi kerran kaksi sarjaa, tenava- ja teinisarja. Teineillä tarkoitettiin siinä 12-16-vuotiaita. Mutta missä teinit olivat välillä?

  TEINI-SANAN HISTORIA on pitkä ja vaihteleva. Sanaa käytti jo itse Agricola 1500-luvulla parin kirjansa esipuheessa tarkoittaen sillä jonkinlaista apupappia. Silläkin tavoin saattoivat siis ansaita ne koululais- tai opiskelijanuorukaiset, jotka keskiajalla teinilauluja laulellen kiertelivät pitäjissä opintotukea kerjäämässä. Teini tulee ruotsin djäkne-sanasta, joka taas periytyy kreikan sanasta diakonos. Teini ja diakoni ovat siten samaa juurta, eri aikoina vain kieleen tulleita.
  Teinilaulut vaikenivat ja jäivät Piae Cantiones -kokoelmiin viimeistään viime vuosisadalla. Muukin teiniperinne unohtui vähitellen: muun muassa teinirahat, teinien opintoavustukseksi maanomistajilta kannettava vero, lakkautettiin Suomessa 1865. Myös teini-sana eli pitkään vain historian lehdillä.
  Uudenlaiset teinilaulut alkoivat kaikua toisen maailmansodan aikaan, jolloin oppikoulujen yläluokkalaisten toverikunnat muuttuivat teinikunniksi ja niiden kattojärjestöksi perustettiin Suomen teiniliitto 1944. Teinin kirjan (1945) alussa kerrotaan, miten uudessa liitossa päädyttiin teini-sanaan: se muistutti entisajan koululaiselämästä, joten "vanha kansallinen traditio pääsee täten jälleen kunniaansa".
  Teinin kirjan ohella alkoi ilmestyä Teini-lehti, Teinien laulukirja ja Teinikalenteri. Teinikuntalaiset kävivät teinikursseilla ja teinipäivillä, ja ystävien kirjeisiin pantiin titteliksi mieluummin "teini" kuin lapsellinen "koululainen". Iältään nämä teinit olivat noin 15-19-vuotiaita.

  TEINILIITTO OLI TÄRKEÄ vaikuttaja oppikoulunuorison elämässä vuosikymmenien ajan. Se sai kuitenkin nolon lopun: 70-luvun politisoitumisen aallossa sekin "vallattiin" eikä koululaisten enemmistö tuntenut sitä enää omakseen. Sen toiminta tukehtui taloudellisiin vaikeuksiin ja lakkasi vuosikymmenen lopulla; 1985 perustettiin Lukiolaisten liitto.
  Teiniliiton mentyä joutui teini-sanakin taas virattomaksi. Voisi kysyä, miksi se ei jo silloin siirtynyt merkitsemään nuorta yleensä? Kenties liiton viimeisinä vuosinaan saama ikävä maine aiheutti sen, etteivät 80- ja 90-luvun nuoret halunneet olla teinejä. Jopa Teinitalo, nuorison iso muotiliike Helsingin keskustassa, lopetti toimintansa.
  Vasta nyt, lähes parinkymmenen vuoden jälkeen, teini on ponkaissut lyhyessä ajassa suorastaan muotisanaksi.
  Nykynuorille tuskin tulee teinistä kuitenkaan mieleen sen paremmin keskiajan kouluolot kuin edes tämän vuosisadan oppikoululaisten riennot. Tuskin he myöskään tietävät teinin yhteyttä ruotsin djäkne-sanaan; heille mallina on ilman muuta englannin teen (thirteen - nineteen). Hyvinhän teini sopii siihenkin muottiin. "

  Että näin. Ja eiköhän sana ole jo ehtinyt vakiintua käytettäväksi 13-19 vuotiaista nuorista.

  edit: siis jos käsitetään sana "teini" vain iän määreenä. Aivan uuden keskustelun saisi aikaan sanalle eri porukoissa muodostuneista erilaisista sisällöistä, piilomerkityksistä ja arvolatauksista, mutta siihen tuskin tässä keskustelussa kannattaa lähteä kun jo nyt ollaan offtopicissa. Oli vain pakko tuo artikkeli tänne laittaa kun jälleen kerran meni keskustelu yhden sanan merkityksen ja alkuperän pohtimiseksi.
   
 3. De_Kyyper

  De_Kyyper 0. leveliläinen

  Viestejä:
  352
  Saadut kiitokset:
  0
  Aktiivisuuspisteet:
  0
  Liittynyt:
  09.01.2002
 4. Guest

  Guest Rekisteröitymätön

  Liittynyt:
  ^^^^^^^^^^^^^^
  ^No shit! ..tää on pelottavaa.. :(
   
 5. Guest

  Guest Rekisteröitymätön

  Liittynyt:

  Daaaaaamn super pissis.
  Näkyi muuten neidin pittudessakin tämä tupakointi 148 cm :roll: .

  Okei tä oli ehkä vähän asiaton mut...
   
 6. Guest

  Guest Rekisteröitymätön

  Liittynyt:
  Offareilla vedetään kai, mutta..

  Teini-sanan alkuperä on selvitetty, mutta mistä 'pissis' on peräisin?
   
 7. Guest

  Guest Rekisteröitymätön

  Liittynyt:
  [quote:5e55a8ad3f="Foria"]Offareilla vedetään kai, mutta..

  Teini-sanan alkuperä on selvitetty, mutta mistä 'pissis' on peräisin?[/quote]

  Pissaliisa.

  70-luvun termi?
   
 8. Guest

  Guest Rekisteröitymätön

  Liittynyt:
  [quote:c9a726cb51="Foria"]Offareilla vedetään kai, mutta..

  Teini-sanan alkuperä on selvitetty, mutta mistä 'pissis' on peräisin?[/quote]

  Sanan alkuperää en tiedä, mutta tuntomerkit kyllä.

  Pissaliisan latinankielinen nimi lienee Ridicilus Ureanus.

  Pissaliisa on otus, jonka parhaiten löytää Helsingistä Esplanadilta tai Kaivopuistosta, muovinen 0,5 litran Golden Cap Sweet Perry-pullo kourassaan, minkä tahansa kissanristiäisten yhteydessä tai ihan muuten vaan viikonloppuisin. Pissaliisa on elukka, joka erehdyttävästi muistuttaa 13-16 vuotiasta tyttöä, jota se kuitenkaan ei ole.

  Pissaliisan ulkomuoto on helposti tunnistettavissa. Näillä olioilla on joko valkoiset strech-housut, joista läpi paistaa mustat stringit tai sitten mustat farkkustretch-housut, joista läpi ei paista muu kuin luinen persus.

  Yläruumiin tämä otus peittää, tai noh peittää ja peittää, älyttömän kireällä T-paidalla. Värit ovat yksilöllisiä. Jos ilmasto on arktinen, Pissaliisa pukee ylleen valkoisen poolon, jonka kaulus on ruskeana liiallisesta meikkivoiteesta. Vaalea kivipesty farkkutakki on myös erittäin yleinen näky Pissaliisan yllä.

  Jalassaan Pissaliisa pitää vain ja ainoastaan skeitti- tai tolppakenkiä. Jälkimmäisessä tapauksessa on olemassa selkeä kaava, jota nämä otukset orjallisesti noudattavat laumansa sisällä: Tolppakengissä on oltava vähintään 30 cm paksu pohja ja värin pitää olla joko valkoinen, musta tai vaaleanpunainen. Kengän kyljessä on oltava mahdollisimman paljon kimalteita ja kuvioita. Tai sitten vaihtoehtoisesti teksti "Babe" tai "Girl Power".

  Pissaliisan karvoitus päässä, jonka me Ihmiset paremmin tunnemme sanalla hiukset, ovat hiusväriaineen polttamat ja mielellään mahdollisimman vaaleat. Korvista roikkuvat halkaisijaltaan n. 15 cm pitkät H&M-korvarenkaat.

  Tämän otuksen käytös on omalaatuinen. Pissaliisalle on ominaista eräänlainen anarkismi ja vittuilu-asenne.

  Viikonloppuisin tämä otus on aina kovassa humalatilassa. Hän ryömii pitkin katua Nokian 5110 tai 3210-puhelin kädessään, itkee raivokkaasti, ottaa täydennystä siideripullosta, oksentelee ja kusee keskellä Esplanadia, mesoo ja haastaa riitaa. Ohessa lajille ominainen sotahuuto:
  - Vittu mua ei rakasta kukaan, mä oon siis niin kännissä, niin kännissä ja nyt sulle tulee niin turpaan, niin turpaan, vittu mä teen just mitä mua huvittaa!

  Lähde:www.jatkoaika.com