302 Found

302 Found


nginx/1.8.0

Discogsin suomirap-julkaisut ja -artistit

Viestiketju osiossa 'Yleinen uuden musiikin keskustelu' , käynnistäjänä Bolaz, 26.03.2015.

 1. Bolaz

  Bolaz 4. leveliläinen

  Viestejä:
  1,910
  Saadut kiitokset:
  463
  Aktiivisuuspisteet:
  16,071
  Liittynyt:
  10.03.2003
  Täällä saa esittää kysymyksiä ja keskustella suomirap-julkaisujen ja -artistisivujen epäselvyyksistä discogs-tietokannassa. Discogsistahan löytyy valtavan hyvä katalogi ja historiikki suomirapista. Ongelmana on vain monesti sekavat formaattitiedot, artistien useat aliakset, ja sääntöjen monimutkaisuus. Täällä koetetaan yhdessä löytää sääntöjen mukaiset ratkaisut joihinkin epäselvyyksiin, mikäli vain mahdollista. Voidaan myös päivittää julkaisuja tiedoilla painosmääristä yms.

  Aloitan parilla formaattikysymyksellä: Tuossa toisessa topikissa oli pientä epäselvyyttä uuden DJ Mixauksen "Suomiksaus Osa 2" suhteen, että tulisiko siinä olla formaattina "Album"- vai ei? Mielestäni ei, kuten myös tässä "Pure Ana & Happyhappy Joyjoy Memphis Underground Mix Pt.1". Sitten taas alkoi ihmetyttämään, että miksi tuo DJ Evil Stö mixtape on listattu Eevil Stöön varsinaiseksi julkaisuksi artistisivulla Evil Stöö, kun se kuitenkin tulisi olla samalla lailla DJ Mix, kuten Betonipossullakin, eikös vaan? Sääntöjen mukaan formaattitagi pitää olla jossain tahossa mainittu, että julkaisu on joko albumi, kokoelma, sinkku, miksaus tai joku muu, joten mielestäni Suomiksausta ei ole albumina mainostettu, vaan DJ Mixauksena, kuten myös tuota DJ Evil Stötä.

  Miten sitten esim. Polar Soul (jonka pääartistinimi olisi varmaan hyvä olla yhteen kirjoitettu Polarsoul, kun sitähän hän enemmän on käyttänyt?), jolla on myös sekaisin levyt, joiden musiikkia hän on tehnyt itse, ja DJ Mixaukset. Pitäisikö noita julkaisuja editoida? Pollehan on miksaillut noilla levyillään omia taustoja muuhun musaan myös, mutta ei kai se noiden miksauksien luonnetta ja markkinointia (josta säännöt siis ovat kiinnostuneita) ole muuttanut, vaan kaikki Polarsoulin miksaukset tulisi varmaan olla DJ Mix - kreditillä merkittyjä. Taas sitten Pilvilinna on selkeä tuottajalevy, eikä missään tapauksessa DJ Mix, eiköstä vaan?

  Formaattimerkinnät "Album" ja "Limited edition" ovat varmaan mielenkiintoisia suomirapin suhteen, kun säännöissä lukee näin:
  "
  Album, Mini-Album, EP, Maxi-Single and Single
  6.10. Album, Mini-Album, EP, Maxi-Single and Single tags should only be used where it is factual. If there is no reference that the use of the tag is correct, the tag should not be used. References can include; a) mentioned on the release, b) declared by the label or artist, c) charted in a relevant chart that corresponds to the tag, d) generally regarded as such by independent sources (fan sites, music industry publications etc). Do not guess at or attempt to apply personal standards to these tags. If you are going to do multiple edits regarding these tags, remember to follow guideline 14.1.2.

  Limited Edition
  6.11. This tag should only be used when the release is specifically listed as such on the release, or by a reliable source. Just because something wasn't released in a great quantity doesn't make an item a "limited edition." Nor is something a "limited edition" simply because it is now out of print.
  "

  Täten siis Album-merkintää saa käyttää vain, kun jossain on ilmoitettu, että kyseessä on albumi eli ilmeisesti kokopitkä julkaisu. Noh, kuinka moni suomirap-julkaisu varsinaisesti tällaista leimaa saa, varsinkin jos se on kotipolttoinen, tai pienen levy-yhtiön kautta tuleva levy, jossa kannessa on kuva lähiölissun takamuksesta, ja artistin nimi, ja levyä kaupataan Corollan takakontista tyyliin "osta mun levy, niin pääsen dokaan". Ei siinä hirveästi missään vaiheessa todeta, että onko kyseessä Albumi, vai EP, vai Single, vaikka se toisaalta vaikuttaisikin ihan ilmiselvältä. Mutta kun Discogsin mukaan ilmeisesti pitää olla selkeästi jossain ilmaistu, että joku julkaisu on "Album", jotta sitä merkintää saa käyttää. Samoin kuin "Limited Edition", jota saa käyttää vain silloin kun jossain mainitaan, että kyseinen julkaisu on vain näin ja näin pienellä rajoitetulla painoksella liikkeellä. Tuotakaan ei siis saisi lätkäistä jokaiseen suomijulkaisuun, ja onko se sitten "limited edition", jos siinä Corollan takakontin, tai Kallion pystybaarin pöydässä artisti tokaisee myydessään, että "50kpl me noita jaksettiin väsätä". Onko se luotettavaa informaatiota formaatista? Discogs osaa olla melkoinen sääntöhelvetti, jos sinne uppoaa, mutta jotta noi menisi edes osittain sääntöjen mukaan, niin kysellään täällä ja vaihdellaan mielipiteitä, jos jokin mietityttää.

  Monia kysymyksiä, toivottavasti niitä tulee lisää, niin pohditaan yhdessä. Koetetaan sitten löytää sääntöjen ja vertaisesimerkkien kautta oikeita toimintatapoja, niin saadaan yhtenäisyyttä suomirap-julkaisujen saralle tuolla tietokannassa. Kaikki muukin apu Discogsin päivittämisessä, tai yleinen lätinä kelpaa tähän topikkiin.
   
  Last edited: 26.03.2015
 2. miihkael

  miihkael 2. leveliläinen

  Viestejä:
  78
  Saadut kiitokset:
  9
  Aktiivisuuspisteet:
  1,996
  Liittynyt:
  08.11.2011
  Munkaan mielestä tuo Suomiksaus Osa 2 ei tarvitse album formaattia. Kun katsoo artistin profiilia niin syy löytyy sieltä, selkeyttää kun albumit ja sinkut sun muut ovat omissa lokeroissaan, ja eiköhän ne formaatit ole tarkoitettu juuri tähän. Miksaus kuitenkin eri asia kun sooloalbumi.

  Tuo limited edition on meikäläistäkin mietityttänyt, kun kerran sääntöjen mukaan pieni painos itsessään ei ole peruste käyttää sitä formaattina. Omissa submiteissa tullut käytettyä ainoastaan mikäli artisti/levy-yhtiö itse sen ilmoittaa olevan rajattu painos. Kai se siinä tapauksessa on luotettava lähde..?
   
  Last edited: 26.03.2015
 3. Bolaz

  Bolaz 4. leveliläinen

  Viestejä:
  1,910
  Saadut kiitokset:
  463
  Aktiivisuuspisteet:
  16,071
  Liittynyt:
  10.03.2003
  Joo, kyllä sen pitäisi olla. Siinä vaan mietityttää vielä se, että jos ilmoitetaan, että painos on 500kpl, niin eikö sekin ole rajattu painos? Siis voisihan Asa aivan hyvin laittaa uuden vinyylijulkaisunsa kohdalle bannerin, että 500kpl RAJATTU PAINOS! Kun taas sitten joku Moonlit Man voi tehdä julkaisun, jota tehdään 30kpl ja ilmotetaan vaan viileästi, että painos on 30kpl, eikä sitä sen ihmeemmin markkinoida rajattuna painoksena. Eikös nuo molemmat ole kuitenkin rajattuja painoksia? Usein varsinkin Levykauppa X:n listoilla on merkintä painosmäärästä, joten eikö se ole rajattu painos aina, jos painosmäärä ilmoitetaan? Vai saivartelenko minä jo liikaa? :)
   
 4. miihkael

  miihkael 2. leveliläinen

  Viestejä:
  78
  Saadut kiitokset:
  9
  Aktiivisuuspisteet:
  1,996
  Liittynyt:
  08.11.2011
  Joo, molemmathan noista tapauksista on rajattuja painoksia. Ite näkisin että jos painosmäärä ilmoitetaan niin vois listata limited editioniksi. Ja sitten jos rajattua painosta ei oo erityisesti mainostettu niin toinen tapa ois merkata julkaisu vain oikealla formaatilla ja release notesiin tieto "30 kopiota tehty". Mutta kaiken järjen mukaan sehän on silloin limited edition.. o_O
   
 5. Bolaz

  Bolaz 4. leveliläinen

  Viestejä:
  1,910
  Saadut kiitokset:
  463
  Aktiivisuuspisteet:
  16,071
  Liittynyt:
  10.03.2003
  Niin, ilmeisesti jos sitä ei ole erikseen mainostettu rajattuna painoksena, niin ei saa käyttää. Tosiaan toi painosmäärä notes-kohtaan on aina hyvä lisäys. Mutta ilmeisesti siis noissa esimerkeissäni vain tuon "Asan 500kpl vinyylipainoksen" kohdalla saisi käyttää "Limited edition"-merkintää. Aivan typerä sääntö, mutta kun on, niin on. Sinällään voisi pyrkiä käyttämään tuota "Limited edition" -merkintää mahdolisimman vähän, koska ei se tuollaisenaan ole minkään arvoinen merkintä.
   
 6. Puppiz

  Puppiz 4. leveliläinen

  Viestejä:
  2,300
  Saadut kiitokset:
  550
  Aktiivisuuspisteet:
  7,446
  Liittynyt:
  13.02.2012
  sain tehtyy ekan merkintäni ^^
  muutenki itellä noita kädestä kääteen ostettuja julkasuja joista ei montakaan tuolta löydy :/ no nyt yks ainki alta pois :)
   
  Bolaz kiitti tästä.
 7. miihkael

  miihkael 2. leveliläinen

  Viestejä:
  78
  Saadut kiitokset:
  9
  Aktiivisuuspisteet:
  1,996
  Liittynyt:
  08.11.2011
  Jep, näin se taitaa olla. Parempi käyttää ainoastaan silloin kun tieto rajatusta painoksesta tulee tekijöiltä.
  Totta, limited edition tagia on varsinkin uudemmissa suomijulkaisuissa käytetty aika ronskilla kädellä vaikka tuskin kaikissa tapauksissa sääntöjen mukaan olisi tarpeellista.
   
 8. Bolaz

  Bolaz 4. leveliläinen

  Viestejä:
  1,910
  Saadut kiitokset:
  463
  Aktiivisuuspisteet:
  16,071
  Liittynyt:
  10.03.2003
  Joo, eräs esimerkki vasta julkaistusta on tämä Betonipossun Salainen kasetti http://www.discogs.com/Betonipossu-Salainen-Kasetti/release/6790480, jonka julkaisuinformaatio on täällä oleva kuva: http://www.basso.fi/index.php?threads/betonipossu-salainen-kasetti-cass.88996/. Siinä todetaan, että kyseessä on Mini-Album, mutta ei varsinaisesti ilmoiteta, että kyseessä on rajattu painos. Sääntöjen mukaan siis pitäisi vissiin muuttaa tuo Discogs-formaatti niin, että Limited edition pois, ja Mini-Album tilalle?
   
 9. Bolaz

  Bolaz 4. leveliläinen

  Viestejä:
  1,910
  Saadut kiitokset:
  463
  Aktiivisuuspisteet:
  16,071
  Liittynyt:
  10.03.2003
  Muutin tuon Betonipossun Mini-Albumiksi, mutta jätin vielä Limited editionin. Ehkä sen suhteen voidaan joustaa. Onhan tuo minun mielestä rajattu painos, vaikka säännöt ei ihan yks-yhteen sitä vahvistakaan. Jos se myytiin loppuun ennen kuin se ehti mihinkään kauppoihin edes, niin on kai se rajattu painos? Eli siis ymmärrän Limited edition -merkinnän tuollaisessa tapauksessa, mutta en kyllä kannusta käymään kaikkia suomirap-julkaisuja läpi ja lisäämässä jokaiseen tuota merkintää.
   
 10. Puppiz

  Puppiz 4. leveliläinen

  Viestejä:
  2,300
  Saadut kiitokset:
  550
  Aktiivisuuspisteet:
  7,446
  Liittynyt:
  13.02.2012
  no mut jos on numeroitu /60 kassut niin musta ainki on limited edition :)
   
 11. miihkael

  miihkael 2. leveliläinen

  Viestejä:
  78
  Saadut kiitokset:
  9
  Aktiivisuuspisteet:
  1,996
  Liittynyt:
  08.11.2011
  Kyllä se tolla tavalla menis sääntökirjan mukaan. Mutta entäs kun on kyse käsin numeroidusta painoksesta? Ite saataisin kans vähän puoltaa tuota limited editionia. Toisaalta taas numeroitujen painosten merkkaamiseen on juurikin tuo Numbered formaatti.
   
 12. Bolaz

  Bolaz 4. leveliläinen

  Viestejä:
  1,910
  Saadut kiitokset:
  463
  Aktiivisuuspisteet:
  16,071
  Liittynyt:
  10.03.2003
  Muutin nyt sitten tuon DJ Evil Stön DJ miksaukseksi, jotta ei enää näy artistisivulla http://www.discogs.com/artist/218216-Evil-Stöö julkaisuna Pinkkibikinihinkkichiksin ja Proud to be a stöön välissä, vaan on oman otsikkonsa alla, kuten kuuluukin. Kyseessähän on kuitenkin ilmiselvä DJ Mix, kuten julkaisun kannessakin lukee.
   
 13. Bolaz

  Bolaz 4. leveliläinen

  Viestejä:
  1,910
  Saadut kiitokset:
  463
  Aktiivisuuspisteet:
  16,071
  Liittynyt:
  10.03.2003
  Niin, mutta kun säännöt taas sanovat, että jotta voi tuota Limited edition leimaa käyttää, niin jossain pitäisi selkeästi lukea "rajattu painos". Periaatteessa siis Warner Sony BMG mikävittulie voi ilmoittaa, että otimme Cheekin levystä rajatun painoksen 18 miljoonaa kappaletta, ja silloin sen voi merkitä "Limited edition", kun taas Betonipossu ei ole ilmoittanut suoraan, että kyseessä on rajattu painos, joten sitä merkintää ei saisi käyttää.
  Niin, varmasti tuo Numbered on oikea merkintä, mutta Limited edition sitten taas kyseenalaisempi...
   
  Puppiz kiitti tästä.
 14. Puppiz

  Puppiz 4. leveliläinen

  Viestejä:
  2,300
  Saadut kiitokset:
  550
  Aktiivisuuspisteet:
  7,446
  Liittynyt:
  13.02.2012
  no mutta sillonhan kaikki vinyylitki on limited edition, vaikka julkasija ei nii nilmotakkaa, koska se seuraava painos ois kuitenki reissue o_O vai pitääkö just ilmottaa aina että rajattu painos
   
 15. testo_mayne

  testo_mayne 3. leveliläinen

  Viestejä:
  306
  Saadut kiitokset:
  331
  Aktiivisuuspisteet:
  4,621
  Liittynyt:
  27.02.2014
  Hyvää keskustelua, yleisesti sanoen kehotan lukemaan säännöt ja jättämään tagit laittamatta jos vielä sääntöjen lukemisen jälkeenkin on epäselvää. Kuten esim. tuo Album -tagi. Limited Edition -tagia käytetään mielestäni silloin, kun painosmäärä on kerrottu. Oli se sitten artistin kertoma (toyotan takakontti tarina), kasettiin kirjoitettu (betonipossu salainen kasetti) tai muualta luotettavasta lähteestä saatu tieto. Submission noteseihin kannattaa lisätä jos on esim. em. sisäpiiritietoa julkaisusta, näin ei jää epäselvyyksiä. Mutta sitten taas kasetti jota on tehty muutamia kappaleita, muttei ole mainittu painosmäärää, niin Limited Edition -tagi jätetään laittamatta.
   
 16. Bolaz

  Bolaz 4. leveliläinen

  Viestejä:
  1,910
  Saadut kiitokset:
  463
  Aktiivisuuspisteet:
  16,071
  Liittynyt:
  10.03.2003
  Säännöissä lukee http://www.discogs.com/help/formatslist kohdassa Limited edition: Only items that have this printed on them somewhere (stickers etc), or were originally marketed by the label as such, should be tagged as 'Limited Edition'
   
 17. testo_mayne

  testo_mayne 3. leveliläinen

  Viestejä:
  306
  Saadut kiitokset:
  331
  Aktiivisuuspisteet:
  4,621
  Liittynyt:
  27.02.2014
  Guidelinesissa: "6.11. This tag should only be used when the release is specifically listed as such on the release, or by a reliable source."
  imo se xx/60 on aika luotettava lähde ja tarkoittaa, että kyseessä on rajattu painos.
   
 18. Bolaz

  Bolaz 4. leveliläinen

  Viestejä:
  1,910
  Saadut kiitokset:
  463
  Aktiivisuuspisteet:
  16,071
  Liittynyt:
  10.03.2003
  Okei, tuon logiikan mukaan siis aika iso kasa suomijulkaisuja pitäisi merkitä "Limited edition"-merkinnällä. Kuten esim tuo DJ Evil Stö: http://www.discogs.com/DJ-Evil-Stö-...y-Memphis-Underground-Mix-Pt1/release/2222405 ? Samoin kuin Numbered -tagin tuohon voisi laittaa...
   
 19. Bolaz

  Bolaz 4. leveliläinen

  Viestejä:
  1,910
  Saadut kiitokset:
  463
  Aktiivisuuspisteet:
  16,071
  Liittynyt:
  10.03.2003
  Meneekö se sitten niin, että aina kun on numeroitu, niin on myös Limited edition?
   
 20. testo_mayne

  testo_mayne 3. leveliläinen

  Viestejä:
  306
  Saadut kiitokset:
  331
  Aktiivisuuspisteet:
  4,621
  Liittynyt:
  27.02.2014
  Ei, mulla on esim kasetteja mitkä on merkitty [numero]/xx, tässä on siis kyseessä numeroitu painos, mutta painosmäärää ei ole ilmoitettu, vaan tilalla on xx. On myös kasetteja jotka on x/[painosmäärä].
  [numero]/xx = Numbered
  x/[painosmäärä] = Limited Edition
  [numero] = Numbered
  [painosmäärä] = Limited Edition
  [numero]/[painosmäärä] = Numbered, Limited Edition
   
  Puppiz kiitti tästä.