Basso.fi

Tuoreen sinkun julkaissut räppäri Haamu: "Takapajuisuus ja konservatiivisuus ärsyttävät Suomessa"

28.11. 15:18 Basso

Näyttökuva 2014-11-28 kello 15.14.17

”Mua on pidemmän aikaa häirinnyt sellainen kaupallisen musiikin tuotteistaminen. Jotkut ovat ehkä käsittäneet tämän biisin niin, että tässä olisi ug:n ja valtavirran vastakkainasettelusta, mutta tämän biisin tarkoitus ei ole kritisoida valtavirtaa, koska se on valtavirtaa, vaan sitä, että musiikkia tehdään hitit mielessä, eikä sen takia, että haluttais tehdä helkkarin hyvä biisi”, räppäri Haamu kertoo Rushdie kappaleestaan.

”Onneksi suurin osa on kuitenkin tajunnut, että tässä ei ole kyse siitä, että kaikki mainstream olisi mielestäni paskaa.”

Rushdie on ensimmäinen single Haamun ensi tammikuussa ilmestyvältä albumilta Puhallus, jonka julkaisee Jodarokin ja Lahti-Sampan pyörittämä Meiän musiikki -levy-yhtiö. Ensimmäinen single ei ole ainoa kantaaottava kappale tulevalla levyllä: esimerkiksi Miesmyytti-kappale käsittelee miehen ja naisen rooleja yhteiskunnassa.

”Mulle on aina ollut räpissä tärkeää sellaiset artistit, jotka sanovat jotain. Jos on mahdollisuus sanoa ihmisille jotain, niin miten sellainen tilaisuus kannattaisi käyttää: Puhuako rahasta, autoista ja naisista, jotka ovat nekin ihan jees, vai haluatko käsitellä tärkeämpiäkin asioita?”, Haamu pohtii ja lisää:

”Sellainen tietynlainen takapajuisuus ja konservatiivisuus ärsyttävät Suomessa. Lähdekritiikittömyys ärsyttää myös; se, miten ihmiset jakavat sosiaalisessa mediassa uutisia ilman sen kummempaa perehtymistä.”

Hänellä on myös hiukan erilainen perspektiivi Ukrainan ja Venäjän väliseen tilanteeseen, sillä hänen juurensa ovat Neuvosto-Venäjällä. Hänen äitinsä on ukrainalainen, joka on kuitenkin asunut suurimman osan elämästään Venäjällä.

”Sitä kuulee omilta kavereiltaan länsimaisia näkemyksiä ja äidin puolelta sitten muita. Lisäksi luen venäläisiä sanomalehtiä, ja siellä se uutisointi on niin erilaista, joten lukiessani sieltä ja täältä, niin totuus on varmaan siinä jossain välissä”, Haamu myöntää.

”Mä näen Venäjän suurvaltatoiminnan aika samanlaisena kuin jenkkien, mutta täällä Venäjästä tehdään paljon isompi juttu, koska se on tuossa naapurissa. Mutta mielestäni noin suurvallat toimivat.”

Haamu vierailee usein Moskovassa, ja hän kertoo olevansa myös erittäin mieltynyt vanhaan neukku-musiikkiin, jota hän pyrkii aina etsimään moskovalaisten levykauppojen laareista. Mikä häntä neukkumusassa, eritoten neukku-funkissa miellyttää?

”Siinä on ehkä se, että se on yllättävän funkia kamaa, mutta sitten siinä tulee yllätyksiä väliin, mikä on mulle se suola. Mulla on esimerkiksi yksi itä-saksalainen levy, mikä vastaa neukku-soundia: Se alkaa tosi funkisti, mutta meneekin yhtäkkiä jollekin sotilasmarssi-osastolle”, Haamu naurahtaa.

”Jos Moskovassa menee levykaupassa kysymään, että onko teillä neukku-funkia, niin he toteavat, ettei täällä mitään funkia ole tehty: ei siellä puhuttu funkista, vaan jostain estradipopista. Musta tuntuu, että ne levykauppiaat eivät pidä oman maansa musiikkia niin kovassa arvossa, ja ehkä pyrkivätkin karistamaan menneisyyttään pois sillä tavalla.”

Entä mikä on Haamun suhde Eminemiin? Onko hän kaikesta kantaaottavuudestaan huolimatta leppoisa tyyppi, kuten itse väittää? Ota selvää kuuntelemalla koko haastattelu Soundcloudista.

Basso suosittelee