Basso.fi

Tulevaisuustutkija Aleksi Neuvonen: "Ilmastonmuutos on ahneuden lopputulos"

16.12. 10:53 Basso

TR_Aleksi_Neuvonen

Ahneus on neljänneksi raskain kuolemansynti. Tulevaisuudentutkija Aleksi Neuvonen pohti Riku Rantalan ja Tuomas Milonoffin Truths and Rightsin vieraana sitä, mikä on ahneutta, mikä kunnianhimoa – miksi mikään ei riitä?

”Kyllähän meissä ahneus pääsee välillä irti kaikissa, mutta jotenkin siinä on se, että ahneuteen kuolemansyntinä liittyy se, että iskee överiksi”, Neuvonen aloittaa.

Tähän aikaan ahneus liittyy hyvinkin vahvasti. Köyhyyden aiheuttaminen on ahneuden uusi tuleminen. OECD:n tuoreen tutkimuksen mukaan tuloerot ovat vähentäneet talouskasvua.

”Se tarkoittaa sitä, että joku syö liikaa kuormasta, muilta viedään välttämättömyys pois”, Neuvonen selventää ja antaa esimerkin:

”Voisin kuvitella, että Britanniassa kuvio on se, vaikkapa koulutuksen osalta, että jos on köyhästä perheestä, ei pääse koulutukseen, tuottavuus ja vauraus voisi kasvaa, jos olisi mahdollisuus mennä kouluun, mutta kun sitä ei ole ja jotkut vetelee siitä välistä enemmän.”

Yksilön ahneus on tyhmyyttä, sillä ei saa mitään aikaiseksi, mutta kun ihmiskunta yhdessä on ahnehtinut luonnonvaroja, on sillä ollut kohtalokkaat vaikutukset. Vaurastuminen ja ihmisten määrän kasvu on antanut mahdollisuuden olla piittaamatta ympäristöstä.

”Fyysiset rajat ja tulevaisuus ovat antaneet toisella tavalla mahdollisuuden laiminlyödä sitä, meidän vaikutukset ihmisenä jonkun asian hamuamisessa pääsee paljon laajempiin mittakaavoihin”, Neuvonen sanoo ja lisää:

”Ja varmasti ilmastonmuutos tällaisena asiana, joka voidaan ajatella, että se on tyhmyyttä päästää meidän materialististen halujen takia tämmöinen iso uhka valloilleen. Siinä mielessä se on ahneuden jonkunlainen lopputulos.”

Wall Street Journalista löytyvä tutkimus ja tilastot todistavat, että materian haalimisella ei saa onnea, miksi ihmeessä rahaa ja omaisuutta kuitenkin himoitaan? Puhutaan onnellisuusansasta.

”Ihminen yleensä aika nopeasti tottuu. Ei se uusi talo, auto tai iPadi kauaa lämmitä. Pitää saada aina lisää. Toinen on vertailu. Pääsee johonkin kerhoon, voi aina katella, ketä tässä samalla levelillä on: Naapurilla on kuitenkin vähän päheemmät vermeet ja se käy vähän hienoimmilla ulkomaanmatkoilla. Kolmas on se, että on pakko tehdä liikaa duunia. Laiminlyödään läheisiä ja laiminlyödään liikuntaa”, Neuvonen kertoo ja lopettaa:

”Kilpailuympäristö saa ihmisen ajattelemaan, että on pakko uhrata aika paljon.”

Miten Aleksi Neuvonen on ahne? Miten tulevaisuudessa onni jakautuu ihmisten kesken? Miksi ihminen on huono päättelemään, mikä on hänelle hyväksi? Miten ahneudesta voisi päästä eroon? Kuuntele koko haastattelu Soundcloudista.

Koko ohjelma on jälkikäteen kuunneltavissa osoitteesta: http://www.truthsandrights.fi

 

Basso suosittelee