Basso.fi

”Mä en oo ikinä hävennyt lopettaa asioita ja sit jos tulee tarve palata takaisin, niin se ei oo ikinä ollu kaupallisista syistä” – Haastattelussa Pyhimys & Saimaa

16.5. 16:55 Toimitus

Pyhimys sekä Saimaa-yhtyeen perustaja Matti Mikkola kävivät Hikisen iltapäivän vieraana kertomassa 10.5. julkaistusta tuoreesta Olisinpa Täällä-albumistaan, All Day on!-debyytti keikasta, sekä historiasta ja siitä miten yhteistyö alkoi.

Pyhimys sekä Saimaa-yhtyeen perustaja Matti Mikkola kävivät Hikisen iltapäivän vieraana kertomassa 10.5. julkaistusta tuoreesta Olisinpa Täällä-albumistaan, All Day on!-debyytti keikasta, yhteisestä historiasta ja siitä, miten yhteistyö alkoi.

Matti kertoo, että hänen kauttaan yhteistyö lähti siitä, että Monspin Keijo ”Kepe” Kiiskinen oli hänen hyvän ystävänsä kämppis vielä vasta kun Kepe oli perustamassa levy-yhtiötä. Matilla ja hänen ystävällään oli punk levy-yhtiö ja kokemusta, Kepe tarvitsi neuvoa homman aloittamiseen. Siitä lähtien lähes kaikki mitä Monsp on julkaissut on ollut Matin radarin alla, jonka kautta hän myös varhaisessa vaiheessa noteerasi Pyhimyksen tuotannon.
Mikko kertoo että Saimaa jännitti, mutta Matti ja yhtyeen rumpali Eppu olivat ennestään tuttuja eri projekteista. Matin kanssa käydyt puhelut liittyen yksittäisiin biiseihin venyivät aina pitkiksi ja keskusteluissa mentiin korkealentoisesti metatasoille.

Mikko antaa Steve Jobs henkisen johtaja-esimerkin: ”Huono johtaja kysyy mitä, keskiverto miten ja hyvä miksi, niin aina se miksi on se oikee kysymys”

“Kun tämä mahdollisuus tuli pöydälle, mä olisin hyppinyt innosta, mutta en voinut luottaa, että se toteutuu. Suhtauduin skeptisesti, niin kuin kaikkeen yleensäkin, mutta just ehdottomasti siksi, että tässä mietittiin sitä musaa eikä sitä kaupallista ympäristöä ylipäätään mihin se menee” Mikko jatkaa.

Mikko myös vastavuoroisesti kertoo miten tuttu Matti Mikkola oli hänelle muusikkona ennen yhteistyötä. Hän kertoo että Saimaa sekä Steen1 julkaisivat yhteisbiisin vuonna 2005 ja hän oli tuolloin Steen1:sen tuplaaja. Silloin Mikko ihmetteli, et mikä tää Saimaa homma on, kunnes tuli Pepe Willbergin ja Saimaan yhteisalbumi. Silloin Mikko sai ahaa elämyksen, että tää on tää sama mitä fiilisteltiin joskus aikaa sitten.

Matti Mikkola perusti Saimaan samana vuonna 2004 kun Tehosekoitin hajosi. Matti kertoo että rokki oli tuolloin todella tulehtunutta. “Musta sillon oli kaikki tollanen rokki genrenä tosi tulehtunutta ja semmosta, et vaikka me tehtiin kaikenlaista musaa niin ei sille mahda mitään että sit kun jengi lokeroi niin sit sun pitää olla siellä samassa laarissa kaikkien remelihousujen kanssa. Se saattoi osittain vaikuttaa siihen että haluttiin pistää koko bändi pakettiin ja ottaa etäisyyttä siihen. Sit tietenki vitutti kaikki musabisnes.”

Matti kertoo perustamisen aikaan miettineensä, että haluaa tehdä jotain täysin tinkimätöntä eikä halunnut välittää musatoimittajista tai rokkidiggareista. Mattia ei edes kiinnostanut kuuleeko kukaan niitä biisejä. Hän eleli pari vuotta Tehosekoittimesta tienatuilla rahoilla ja alkoi pikkuhiljaa kyllästyä siihen progeiluun ja orkestraaliseen meininkiin. Kuitenkin kohta alkoi satamaan musabisneksestä tarjouksia, että haluaisitko tuottaa levyjä ja haluaisiko tehdä discoa, räppiä tai mitä tahansa. Matin mukaan tästä lähti toinen vaihe uralla käyntiin ja hän alkoi tuottamaan.

Kuuntele kattava haastattelu kokonaisuudessaan alta!

 

Basso suosittelee