Ajatuksia ja kokemuksia virtuaaliympäristöissä toimimisesta.

Viestiketju osiossa 'Kulttuuri' , käynnistäjänä Kunstaapeli, 19.07.2019.

 1. Kunstaapeli

  Kunstaapeli 0. leveliläinen

  Viestejä:
  109
  Saadut kiitokset:
  3
  Aktiivisuuspisteet:
  71
  Liittynyt:
  16.07.2019
  Nouniinh, laittelen tällaisen tulille koska alati muuttuvilla netin valtavirroilla välillä hyvä pysähtyä miettimään onko missään mitään mieltä vai onko jäljellä enää vaan rippeet siitä mitä esim. lautakulttuuri voisi olla.. Tulen käyttämään tätäkin palstaa esimerkeissä, ruotiessani virtuaalisen maaperän aineksia ja nykytilaa, mutta tämä ei ole minkäänlainen yritys elvyttää tätä palstaa. Niitä on nähty niin paljon täällä, että tavallaan kaikki lennokkaimmatkin toiveet tämän palstan henkiin heräämisestä ovat niiden torsoksi jääneiden elvytysten ja muiden yritysten jälkeen jättäneet apatian. Mutta eihän siitä haittaakaan olisi, jos tämän kautta voisi syntyä jotain oivallusta siitä, kuinka hedelmällistä keskustelukulttuuria voisi jälleen alkaa vaalimaan. Täällä, tai toisaalla. Noh, ei mennä kuitenkaan asioiden edelle.

  Yleisellä tasolla kysymykseni liittyy pieneen huoleen siitä, että onko internet muuttanut niin perusteellisesti muotoaan että esim. tällaiset isot, ja täynnä erillaisia näkemyksiä vilisevät keskustelupalstat kuten basso.fi aikoinaan oli, ovat joitakin poikkeuksia lukuunottamatta lähinnä muisto menneestä. Itse koen asian olevan juurikin näin, ja epäilen, että basso.fi:kin on hiljentynyt internetin pirstaloitumisen tähden. Siinä missä ennen pystyi löytämään kaikenlaisen keskustelun/näkemysten ja mielipiteiden kirjon yhden katon alta, on nykyään tilalla esim. discord ja whats app, tai muita pienempiä yhteisöjä joissa samanmieliset jakavat keskenään harrastustaan. Tai puhuvat toisistaan ( :/ ). Kommunikaation ja kulttuurin kannalta se on taannuttavaa mutta ehkä sitenkin voi elää onnellisesti

  Mutta koska en halua myydä väärää rahaa, mainitsen jo tässä vaiheessa, että tulen lähestymään aihetta enemmän tai vähemmän myös omien kokemuksieni kautta. Topikin nimi olisi siis voinut olla yhtä hyvin ''Huonot kokemukset keskustelupalstoista'' , tämä siis vain tiedoksi, ettei kenellekkään tule pettymystä topikin edetessä siitä, että käsitellyt asiat vaikuttaisivat turhan henkilökohtaisilta. Nimesin topikin kuitenkin näin, koska en halua korostaa minkään dramaattisuutta. Omiin kokemuksiini liittyvät asiat pyrin käsittelemään maltilla ja mahdollisimman neutraalisti. vaikkakaan tietyltä kriittisyydeltä en voi välttyä niissä asioissa jotka haluan kyseenalaistaa. Henkilökohtaisten asioiden käsittelyn osalta muistutan, että loppupeleissä on kuitenkin kyse siitä, että asiat on hyvä käsitellä kahdesta syystä.
  A) Ettei mikään jäisi vaivaamaan. B) että ihmiset voisivat oppisivat virheistään. Olla toistamatta niitä ja kasvaa ja kehittyä. Joku saattaa kokea asiat siitä huolimatta riidan haastamisena tai leimata joksikin muuksi, mutta totuus on etten omaa keskustelussa muita motiiveja kuin edellä mainitut.  Jätän tämän nyt vain tähän ja palaan asiaan myöhemmin.
  :welcome:
   
 2. Kunstaapeli

  Kunstaapeli 0. leveliläinen

  Viestejä:
  109
  Saadut kiitokset:
  3
  Aktiivisuuspisteet:
  71
  Liittynyt:
  16.07.2019
  Tämän aiheen parissa eteneminen jäi toistaiseksi hieman vaiheeseen, kielteisiä kokemuksia tuntuu olevan siinä määrin, että olen jäänyt harkitsemaan onko mahdollista käsitellä kaikkea yhdessä ketjussa. Vai teenkö joistakin ilmiöistä jotka on tarve kyseenalaistaa kustakin omat aiheensa.

  Oli kuinka oli tärkeintä on, että asioista voi puhua. Se on ainoa tapa luoda selvyyttä siitä kuinka internetissä olisi mielekästä toimia ja mikä on ok ja mikä ei. SE vain on fakta, että netti on pullollaan kaikenlaisia yhteisöjä joissa yhtenäisiä arvoja(=pelisääntöjä) ei joko ole tai niiden soveltaminen vallankäytön menetelmissä ei tapahdu reilusti. Suurin osa tällaisista yhteisöistä sisältää vallankäyttöä jonka pohjalta yleensä vain pahennetaan tilannetta tai toimitaan muuten vain hyvän maun vastaisesti. Jos joku esimerkiksi suljetaan yhteisöstä syystä tai toisesta, kesken ikävien aiheiden käsitellyn, hänen mahdollisuutensa käsitellä mieltä vaivaamaan jääneitä asioita ovat lähes olemattomat jos tilalle ei löydy toista kanavaa joissa ymmärretään sitä alustaa jonka tapahtumat ovat jääneet hiertämään. Sellainen on kamala tilanne, jos IRLIN puolella nettikulttuurista puhuminen on lähinnä keino saada kummallisia katseita. Tämän johdosta toteankin tässä yhteydessä suuren kiitollisuuden Basso.fi:n olemassaolosta. Vaikkakin basso on tällä hetkellä kuin horroksessa oleva jättiläinen, sen historia on niin pitkä ja monimuotoinen, että täältä pitäisi löytyä ymmärrystä vaikka minkälaisten ilmiöiden käsittelyyn. Kiitos etenkin @HEG , että olet katsonut tämän paikan perään, ettei se ole ainakaan bittiavaruuteen päässyt häviämään. (Sekin kun voisi hyvin olla mahdollista. Kun onhan täältä historiaakin kadonnut päivitysten yhteydessä.)

  Valitettavasti täälläkin on ainakin yksi admin jolla on ikävä taipumus moderoinnissa poistaa käyttäjältä ''tuomiona'' tunnus kokonaan. Kyseinen admin ei siis osallistu täällä itse keskusteluun, eikä ole muiden moderaattoroiden pyynnöistä huolimatta vaivautunut avaamaan toimintansa syitä ''tuomituille'' käyttäjille. Hänen toimintaansa liittyy muitakin raskauttavasti kyseenalaisia seikkoja, joista muutamia tarkoitus ottaa tarkasteluun joko tässä tai jossain muussa aiheessa. Mutta katsellaan nyt kuinka tämä muotoutuu. Tähän kun saattaa tulla vielä vastauksia välissä, niin ei voi tietää mitä käsitellään seuraavaksi. Muussa tapauksessa käyn asioita läpi järjestyksessä joka hahmottuu sitä mukaan kun löydän hyvän kohdan aloittaa

  Ymmärrykseen pyrkiville lukijoille kiitos. Ja palailemisiin.
   
  Last edited: 20.07.2019
 3. Kunstaapeli

  Kunstaapeli 0. leveliläinen

  Viestejä:
  109
  Saadut kiitokset:
  3
  Aktiivisuuspisteet:
  71
  Liittynyt:
  16.07.2019
  Tähän väliin kysymys. Vaikkei vastausta tulisikaan, haluan pohtia ääneen missähän sitä kannattaisi näinä päivinä keskustella? Jos tykkää keskustella ja fiilistellä juttuja nimimerkillä vailla mitään turhaa henkilöihin keskittyvää säheltämistä? Sellaiseen ei tunnu olevan kovin paljon hyviä kanavia enää, kun tämän kaltaiset isot keskustelupalstat joissa keskustella yleisluontoisemmin vähän kaikesta maan ja kaukaisten galaksien väliltä ovat yhä harvemmassa. Tilalla on niitä mainittuja pienempiä yhteisöjä joissa meininki on sitä pienessä ringissä hinkkaamista joko jostain erittäin rajatusta aihealueesta tai sitten toisista käyttäjistä. Profiloituminen ja sen myötä turhan henkilöihin keskittyvä keskustelukulttuuri on yksi keskustelupalstojen kiroista. Parhaimmillaan toki hyödyllistä ja tervettä yhteisöllisyyyttä, jota syntyy kaikkialle jossa samat käyttäjät kohtaavat yhä uudestaan. Mutta toisaalta taas niitä surullisia esimerkkejä siitä mitä se henkilöihin keskittyvä palstahilluminen pahimmillaan on, löytyy turhankin helposti. Kun asioista ei voi enää keskustella kun joku kuitenkin keskittyy keskusteluissa esitetyn asiasisällön sijaan niiden esittäjän arvioimiseen. Sellainen kulttuuri yhdistettynä ''putkiaivoiseen'' vallankäyttöön (puolia ottava moderointi) niin syntyy kyllä pelottavan rumaa havainnollistusta ihmisyyden varjopuolista.

  Muunlaisista Web 2.0 tason SOMEista, eri toten twitteristä löytää kyllä mainiosti asiaa ja näkemyksiä monenlaisesta mahdollisesta. Mutta niissä kommunikointi on niin erillaista verrattuna keskustelupalstalla argumentointiin, etten oikeen osaa ottaa niitä vastaukseksi esittämääni kysymykseen.
   
 4. Kunstaapeli

  Kunstaapeli 0. leveliläinen

  Viestejä:
  109
  Saadut kiitokset:
  3
  Aktiivisuuspisteet:
  71
  Liittynyt:
  16.07.2019
  Aihe etenee. Alueita listailtu, ja kaikki käydään omissa shopeissaan.
  Foorumi -käsite kattaa monia tapoja ilmaisuun. Se, kuinka tulen käsittelelämään asiat, jotka vaativat tarkastelua, muistuttaa myös tapahtumaa. Ei rajoitu yhteen viestiketjuun, ja aiheista, ja sekä niiden käsittelypäivämääristä imoitetaan etukäteen.