Lehti

Doe Paoro

28.6. 08:15 Toimitus

Kuvat Kirmo Ekholm

 

Doe Paoro

Daniel Pajunen

Brooklynilainen ghost-soul artisti Doe Paoro kävi Helsingissä kuvaamassa uuden musiikkivideonsa – miksi?.

Istumme Jätkäsaaressa vanhassa satamamakasiinissa. Ovesta lappaa sisään ja ulos kuvausjoukkoa. Tämä on kuvausryhmän tukikohta. Seuraavat kolme yötä on tarkoitus viettää jossain meren rannalla kuvaten videota Doen ”Body Games” -biisille.

Siirryn syrjemmälle Doen (oik. nim. Sonia Kreitzer) ja videon ohjaajan Miranda Siegelin kanssa. Pian selviää että kaksikko ei ole vain työpari vaan ylimpiä ystäviä, jotka täydentävät toisiaan.

Miranda, Doe & Sauli

Slow To Love

Alku vuodesta Doen nimi päätyi useiden musiikkiblogien uutisvirtaan debyyttilevyn Slow To Love myötä. Musiikkia Doe on tehnyt eri nimillä jo aiemmin, mutta nyt ilmassa on jotain uutta ja suurempaa.

Doen elämän monet vaiheet nähnyt Miranda osaa avata taustoja:

”Doen edelliset projektit ovat olleet hyviä ja usein iloisia. Uudella levyllä hän on saanut musiikkinsa mukaan hänessä aina läsnä olleen melankolisuuden. Uskon että sen tuoma aitous on yksi syy nosteeseen.”

Slow To Love -levyn taustalla on toinenkin tarina, se vie Tiibetiin.

”Olin ystäväni kanssa vaeltamassa vuorilla Tiibetissä. Eksyimme ja etsimme reittiä takaisin kun kuulimme laulua. En ollut kuullut koskaan mitään vastaavaa. Kellahdimme maahan ja vain kuuntelimme. Se oli lhamoa, tiibetiläistä, hieman jodlaamista muistuttavaa oopperalaulua. Kysyin laulajilta voisivatko he opettaa minua. Vietin siellä lopulta kuukauden opiskellen”, Doe kertoo.

Lhamoan vaikutteita voi kuulla levyllä etenkin ”Intro” ja ”Born Whole” -kappaleissa. Ennen seuraavan levyn tekoa Doe palaa Tiibetiin järjestämään ajatuksensa.

”Suomalaisen juhannuksen jälkeen lennän Helsingistä suoraan Delhiin. Haluan palata paikkaan josta löysin viimeksi inspiraationi – nähdä vieläkö se on siellä”, Doe kertoo.

Mutta miten kaksikko oikein päätyi Suomeen?

”Videon kuvaava Sauli Sirviö on hyvä ystäväni ja meillä on tuttuja myös Virosta ja Ruotsista. Suomi tuntui hyvälle kohtaamispaikalle. Suomen luonnossa on jotain kappaleen mukaista mytologiaa ja täältä löytyy kuvauspaikaksi sopivia kalliorantoja”, ohjaaja Miranda kertoo.

”Myös 20 tuntia aurinkoa vuorokaudessa houkutteli”, Doe lisää.

Videon biisi ”Body Games” kertoo kehon vanhenemisen aiheuttamista tunteista.

”Se käsittelee hitaita vanhenemisen mukana tulevia muutoksia, joita voi olla vaikea hyväksyä. Muutoksia jotka huomaa parhaiten toisissa ihmisissä, kun et nää heitä pitkään aikaan”, Doe tarkentaa.

Videolla ohjaaja Miranda avaa biisin sisältöä hiusten kautta.

”Video käsittelee yhteyttä hiuksiimme. Hiukset edustavat menneisyyttämme, ne ovat olleet mukana kaikessa menneessä”, Miranda selventää hipaisten tummaa tukkaansa.

Miranda ja Doe seuraavat kuvauksia

Tehoduo

New Yorkissa kasvanut kaksikko tapasi ensi kertaa 12-vuotiaina kesäleirillä 16 vuotta sitten.

”Istuimme piknik-pöydän ääressä syömässä. Doe oli ollut leirillä jo edellisinä vuosina ja noussut ’suosituksi tytöksi’. Ilmassa oli heti tunne, että tämä paikka on liian pieni meille kahdelle äänekkäälle ja luovalle huomion keskipisteelle. Hetken salamoinnin jälkeen teimme kuitenkin rauhan ja meistä tuli parhaat ystävät”, Miranda kertoo.

Siitä lähtien kaksikko on kasvanut yhdessä: asunut, taiteillut, matkustanut ja muuttunut.

Miranda toimii päivätyönä freelancer-toimittajana. Sen ohella hän ohjaa ja käsikirjoittaa elokuvia. Nyt työn alla on koko pitkä elokuva, jolle Doe tekee luultavasti soundtrackin. Vastapainoksi Miranda kommentoi ja auttaa Doea musiikin teossa parhaansa mukaan.

”Tämä on yhteistyösuhde joka jatkaa kehittymistään. Annamme toisillemme palautetta, puhumme töistämme ja kaikesta muustakin. Meillä on yhteinen intuitiivinen kieli. Olemme molemmat löytäneet meditoinnin ja joogan, sekin on yhdistänyt. On helppoa luoda yhdessä kun ymmärtää ja luottaa toiseen täysin”, Miranda kertoo.

Se paistaa läpi. Kaksikko lopettaa toistensa lauseita ja avaa ajatuksia kun toinen ei löydä sanoja.

”Tuntuu että nyt on syntymässä jotain suurempaa. Emme olisi voineet olla tässä tilanteessa aikaisemmin. Musiikkini on kehittynyt ja Miranda on kehittynyt omassa työssään. Olemme molemmat henkisesti uudella tasolle, jolla on oikeasti arvoa myös muille ihmisille.” Doe jatkaa ja Miranda nyökkäilee.

Pelkästään kaksikon energian ja innon määrä kielii siitä että heistä kuullaan vielä.
Tutustu Slow To Love -levyyn Doen Bandcamp-sivulla.

Basso suosittelee