Hikinen Iltapäivä

The Disaster Artist kertoo ”kaikkien aikojen parhaasta huonosta elokuvasta”

6.2. 13:26 Toimitus

Night Visions -elokuvafestivaaleiltakin tuttu elokuva-aktiivi Mikko Aromaa kävi Hikisessä iltapäivässä puhumassa The Disaster Artist elokuvasta ja ilmiöstä sen takana.

The Disaster Artist on näyttelijä/ohjaaja James Francon uusi elokuva. Elokuvassa tehdään elokuvaa The Room (2003), joka aikanaan tuli tunnetuksi sen saamasta surkeasta vastaanotosta ja sitä onkin kutsuttu ”kaikkien aikojen parhaaksi huonoksi elokuvaksi”. The Disaster Artist -elokuvan keskiössä on The Room -elokuvan ohjannut Tommy Wiseau, jota näyttelee itse elokuvan ohjaaja James Franco.

Tommy Wiseau on omalaatuinen elokuvantekijä, jonka toimintatavat ei ole ihan normaaleja. ” Tommy Wiseau on suuri visionääri, joka haluaa pitää itsestään salaperäistä mielikuvaa ja kertoo hyvin vähän taustastaan”, kuvailee Mikko Aromaa. On ihmetelty, miten Wiseau aikanaan rahoitti itse elokuvan ja sen mainonnan. ”Hän on joskus itse todennut, että hän toi Etelä-Koreasta jenkkeihin nahkarotseja ja niitä myymällä tienasi miljoonaomaisuutensa, jolla rahoitti elokuvan teon”, kertoo Aromaa.

Itse The Room on kulttielokuva, jossa kaikki on pielessä. ”Käsikirjoitus on käsittämätön, näyttelijätyö on kategorisesti aivan poskettoman kehnoa ja erikseen täytyy nostaa esiin dialogi, joka on täysin älytöntä”, analysoi Aromaa. Suuri osa elokuvasta on täytetty sivujuonilla, joilla ei ole mitään merkitystä elokuvan juonen kannalta ja sivuhenkilöissä ei ole mitään järkeä. Vaikka The Roomia on tituuleerattu maailman huonoimmaksi elokuvaksi, niin kiinnostusta elokuvaan riittää, sillä joka kerta, kun sitä esitetään jossain teatterissa, niin salit on täynnä.

The Disaster Artist-elokuva ei kuitenkaan naura elokuvantekijä Tommy Wiseaulle, eikä epäonniselle elokuvanteolle. ”Kyse on enemmänkin siitä, että lämminhenkisesti nauretaan näiden tekijöiden kanssa.”, sanoo Aromaa.

Kuuntele koko haastattelu alta:

Basso suosittelee